Екзотика

КОСТА РИКА И ПАНАМА 2024 - ОТ ПЛАЖОВЕ И ДЖУНГЛИ ДО ВУЛКАНИ И ПЛАНИНИ - 20.11
Маршрут:
София – Истанбул – Панама Сити – Сан Хосе-вулкан Аренал-Монтеверде-Мануел Антонио – Панама Сити – Истанбул - София

Продължителност:
11 дни / 9 нощувки

Транспорт:
Самолет

Дати на отпътуване:
20.11.2024 г.

Цена от: 6490 лв.
Програма

1 ден 20.11.2024: София – Истанбул -Панама Сити
Събиране на групата на летище София, Терминал 2, за полет в 09:50 часа от България за Истанбул. Пристигане на летището в Истанбул и прекачване за полет до Панама. Пристигане в Панама сити вечерта. Столицата, която се отличава със своите небостъргачи, магистрали, стари сгради, музеи и разбира се, известният Панамски канал. Трансфер до хотел за нощувка.
2 ден 21.11.2024: Панама сити – Сан Хосе
Закуска. След закуска трансфер до летището за полет от Панама сити до Сан Хосе /Коста Рика/. Пристигане в прекрасната столица на Коста Рика. Сан Хосе е атрактивен стар град, в който са запазени много сгради от колониалната архитектура. Разположен е в Централната долина и има музеи от световна класа, паркове, хотели, театри и исторически сгради. Това е обширна равнина, охранявана от величествени вулкани и зелени хълмове, почитащи природното богатство, което съществува в цялата национална територия. Основан през първата половина на осемнадесети век, Сан Хосе днес е град, в който се събират посетители от цял свят. Архитектурата му е разнообразна, както и хората, които се разхождат по улиците му. В северния сектор на града може да намерите най-изисканите образци на градското развитие от началото на миналия век. Има много къщи и сгради с европейско вдъхновение, построени с дълбоко костариканско чувство за стил. Посрещане на летището от фирмата-партньор и трансфер до хотела за настаняване. Свободно време за самостоятелна разходка в Сан Хосе, за почивка и за чаша хубаво костариканско кафе докато наблюдавате ежедневието на тикосите /така чужденците наричат местните жители на Коста Рика на разговорен език/. Нощувка в Сан Хосе.
3 ден 22.11.2024: Сан Хосе – вулкан Аренал
Закуска. От този ден започва нашето приключение „Pura Vida” Ще се насладим на невероятната природа на Коста Рика, като започнем с посещение на един от най-известните 12 вулкана в света, който се намира на 90 км от Сан Хосе. По пътя ще преминем през плодородните и зелени равнини на север до Вулкана Аренал и красивото езеро. Височината на вулкана е 1657 метра, като той се числи към по-младите вулкани, на възраст по-малко от 3000 години. Ще се настаним в Montana de Fuego Resort & Spa, уникален еко-хотел в подножието на вулкана, който предлага великолепна гледка към него, заобиколени от тропически градини и регенерираща тропическа гора. Хотела разполага със закрито джакузи, открит басейн, детски басейн, три термално-минерални басейна, приключенски парк и туристически пътеки. Ще се насладим на свободен ден в прекрасната местност на вулкана и дивата природа на Коста Рика. За желаещите да отпочинат ще има възможност за терапия с кал и топли минерални извори, комбинирани с чистия въздух. За по-активните мястото предлага различни занимания като конна езда, пешеходни маршрути в гората по естествени пътеки в каньона на река Аренал, еко-приключенски турове, тубинг и рафтинг по река Аренал,каяк или падел борд на езерото Аренал, „канопи“ турове в приключенския парк- приключение пълно с адреналин, докато се плъзгате с 30 км/ч по върховете на тропически дървета, за да завършите спускането на 30 метрова скала, 9 различни кабела, които минават през 13 платформи ви очакват, както и много обитатели на гората - маймуни, птици, пеперуди и жаби. Вечеря и нощувка на вулкан Аренал.
4 ден 23.11.2024: Вулкан Аренал
Закуска. За днес сме предвидили няколко много интересни и активни обиколки на местностите около вулкана Аренал. На сутринта ще започнем с водопада Ла Фортуна Водопадът на река Фортуна се намира в биологичен резерват с площ от 210 хектара с преход от предпланински тропически гори. Част е от Националния парк на вулкана Аренал и се намира на 520 метра над морското равнище, където извират повечето от водите на парка и се намира и извора на река Фортуна. За да наблюдаваме този прекрасен водопад с височина 70 метра, ще трябва да преодолеем пътека от приблизително 530 стъпки, по които има удобни зони за почивка и хидратация. Веднъж достигнали пред водопада ще открием широко и удобно място за наблюдение и много снимки. За финал може да вземем и освежаваща баня в кристалните води на река Фортуна до водопада. Време за обяд, включен в цената. . Следващият ни обект е Мирадор Парк, където ще минем по маршрута Аренал 1968 за да наблюдаваме богата флора и фауна. По време на прехода може да видим и проследим старите потоци лава от 1968 г. , които водят до невероятна гледка. С малко късмет ще имаме внушителния и величествен вулкан Аренал пред себе си, ако той пожелае да ни се разкрие и не е потънал в облачна пелена. Маршрута е около 3,3 километра с умерена трудност и леко изкачване като последният участък се ходи по застинала лава. Необходими са подходящи обувки и облекло за лек преход. Вечеря и нощувка в хотела.
5 ден 24.11.2024: Вулкан Аренал - Монтеверде
Закуска. След закуска отпътуваме към района на Монтеверде. Пътя ни води към високите планини Cordillera de Tilarán, където е разположена Облачната гора Монтеверде. Името й идва от факта, че почти през цялото време е обгърната в облаци. Ще се почувствате сякаш сте на върха на света, но всъщност сте достигнали централната точка на континенталното разделение на нацията. Целунатите от слънце лица на обитаващи плажа местни жители са заменени от топлите усмивки на фермери, художници, натуралисти и ентусиасти на открито – особено в малкото, но приятно градче Санта Елена. Разположен на 1440 м над морското равнище, Монтеверде е вечнозелен район поради валежите и пълните с влага облаци, които надвисват над хоризонта почти ежедневно. Облачните гори на Монтеверде са продукт от мъгла (гъст, ниско висящ облак), която се заплита сред листата и клоните на горския покрив. Когато тези базирани на вода облаци влязат в контакт с твърд растителен материал, растението абсорбира това, от което се нуждае, а останалата вода кондензира и капе надолу слой по слой докато достигне дъното на гората. В горите обитават десетки хиляди различни насекоми, 400 разновидности на птици и над 100 вида бозайници. Срещат се 2500 вида растения от които 420 са различни видове орхидеи. Настаняване в хотела, свободно време за почивка и първи впечатления от района. Нощувка в Монтеверде.
6 ден 25.11.2024: Монтеверде
Закуска. Денят е посветен на невероятната природа на Монтеверде. Ще имаме възможност да разгледаме светилището на флората и фауната на последния резерват с първични дъждовни гори. Разходката сред смълчаните високи дървета, потънали в мъгла е невероятно преживяване. Ще се движим на висока надморска височина през резервата Монтеверде за да се насладим на неговите чудеса по време на тази невероятна обиколка, която включва общо 6 висящи моста над горския покрив, простиращи се на дължина до 300 метра. По време на тура ще може да наблюдаваме богатството и разнообразието на флората и фауната на района с привилегирована гледка от върха на планината. Ще ни придружават специализирани водачи, които ще предоставят подходяща информация за най-планинския район на Монтеверде. След „небесната разходка“ както я наричат тук, ще посетим Градината на пеперудите и Природен център за насекоми и паякообразни. Повече от 30 години мисията на създателите на центъра е да променят начина, по който хората мислят за тези малки, неразбрани същества. С до 30 вида пеперуди в 4 различни местообитания, над 20 вида живи насекоми и паякообразни, активна колония от мравки листорезачи и най-добрите водачи в бизнеса, центъра заинтригова почти всеки посетител на мястото със своите обитатели. Монтеверде е едно от местата най-близко до природата в Коста Рика. Навсякъде цъфтят нежни орхидеи, гората е обрасла с папрати и мъхове. Мястото е обиталище на екзотичните папагали кетцал. При късмет по пътеките ще срещнете много видове маймуни, папагали, екзотични птици и ленивци. Нощувка в хотела в Монтеверде.
7 ден 26.11.2024: Монтеверде – Мануел Антонио
Закуска. Напускаме гората и се отправяме към брега на Тихия океан по посока към Мануел Антонио. Национален парк Мануел Антонио отдавна е признат за една от перлите на страната, идилична комбинация от избуяла гора, белопясъчни плажове и богати коралови рифове. Малко паркове могат да се похвалят с подобно крайбрежно местоположение, но тук възможностите за гмуркане с шнорхел или акваланг (без неопренов костюм), сърфиране и риболов са безкрайни. Мануел Антонио е един от най-малките паркове в Коста Рика и сред последните останали хабитати за червеногърбите маймуни саймири. Ще се настаним в Сан Бада резорт, който се намира на входа на националния парк, само на 2 минути пеша от него. Стаите са проектирани да бъдат уютни и да осигурят комфортен престой за всеки гост, като предлагат изглед към океана или тропическите гори. Свободно време за почивка, самостоятелни занимания или плаж. Вечеря в хотела, нощувка.
8 ден 27.11.2024: Мануел Антонио
Закуска. Днес ще направим нашата разходка в парка Мануел Антонио. Простира се на 683 хектара, заобиколени от буйна тропическа гора. По пътеките му можете да наблюдавате маймуни, ленивци, миещи мечки, игуани и много видове птици, както и катерица, ендемична за Мануел Антонио , което означава, че се среща само в тази част на света, като според последното преброяване са останали само 1500 индивида. Паркът също така защитава 12 острова, които представляват отлични убежища за няколко вида морски птици. Освен това има отлични плажове- Еспадила Сур, Мануел Антонио и Пуерто Ескондидо. Лагуна от 14 хектара съдържа и мангрово блато. Пунта Катедрал, която свързва плажовете Мануел Антонио и Еспадила Сур, всъщност и била в миналото остров, който поради натрупването на пясък между континента и него, е образувал полуостров с провлак, завършващ с гъста гора. Гледките и природата са изключително щедри в Мануел Антонио, а за туристите има разнообразни услуги, като информация, къща за рейнджъри, обозначени пътеки, питейна вода, табели и други. След разходката се връщаме в хотела, за да хванем и последните лъчи на тропическото слънце. Вечеря в хотела и нощувка.
9 ден 28.11.2024: Мануел Антонио – Панама Сити
Закуска. Това е и последния ден от нашето приключение в Коста Рика. След закуска ще се отправим с трансфер до летището на Сан Хосе за полет до Панама сити. Пристигане в Панама, трансфер до хотела, свободно време и нощувка.
10 ден 29.11.2024: Панама Сити - Истанбул
Закуска. Последният ден от нашето пътуване е посветено на столицата на Панама. Почти двумилионната панамска столица се намира на тихоокеанския вход на Панамския канал. Основана е на 15 август 1519 г. от испанския конкистадор Педро Ариас Давила. Градът е отправна точка за експедиции, които завладяват империята на инките в Перу и транзитен пункт за злато и сребро, насочени обратно към Испания през провлака. През 1671 г. Хенри Морган атакува и плячкосва града , който впоследствие е унищожен от пожар. Руините на стария град все още са запазени и са популярна туристическа атракция, известна като Panamá Viejo (Старата Панама). Градът е възстановен през 1673 г. на ново място на приблизително 8 км югозападно от първоначалния град. Една година преди началото на златната треска в Калифорния е създадена Панамската железопътна компания , а от 1848 и 1869 г. , годината, в която е завършена първата трансконтинентална железопътна линия в Съединените щати, хиляди хора прекосяват провлака от Атлантическия към Тихия океан. Този трафик значително увеличава просперитета на града през този период. След обявяването на независимост от Колумбия на 3 ноември 1903 г по силата на договор, който предоставя на Съединените щати ивица земя с ширина 10 мили за канала, еднократно плащане от 10 милиона долара на Панама и годишен анюитет от 250 000 долара, Съединените щати също се съгласили да гарантират независимостта на Панама. Завършен през 1914 г. , Панамският канал символизира технологичната и икономическа мощ на САЩ по онова време. Тропическите гори около Панама са жизненоважни за функционирането на Панамския канал, като му осигуряват водата, необходима за функционирането му. Поради значението на канала за панамската икономика, тези гори около него са запазени в почти девствено състояние; следователно каналът е рядък пример за огромен инженерен проект в средата на гора, който помогна за нейното запазване. След като освободим хотела,ще направим обиколка на историческия квартал на Панама, ще се полюбуваме на моста на Америките и ще се отбием до пазара на занаятите на Amador Causeway. Ще отделим подобаващо време и за едно от големите инженерни чудеса на света -Панамския канал. Ще се насладим на невероятна гледка към канала от посетителския център Мирафлорес, ще си направим много снимки и ако времето позволява, ще разгледаме още някои забалежителни места в столицата. Следва трансфер до международното летище и полет от Панама за Истанбул.
11 ден 30. 11. 2024: Истанбул - София
Пристигане в Истанбул, след кратък престой прекачване за полет до София. Пристигане в София вечерта.

Цена на човек в лева, настанен в съответното помещение
Ранни записвания до 01.06.2024:
Възрастен в двойна стая: 6490 лв
Възрастен в единична стая: 7890 лв
 
Редовна цена валидна за записвания от 01.06.2024:
Възрастен в двойна стая: 6690 лв
Възрастен в единична стая: 8090 лв

Хотели по програмата:

Панама Сити - TRYP by Wyndham Panama Centro 4* или подобен
Сан Хосе - Irazú Hotel & Studios 3* или подобен;
Вулкан Аренал - Montaña de Fuego Resort & Spa 3*  или подобен
Монтеверде – Monteverde Country Lodge 3* или подобен
Мануел Антонио – San Bada Resort & Spa 4*  или подобен
 
Полетно разписание за дата 20.11.2024
TK1028 20NOV SOFIST 09:50 – 12:20
TK 903 20NOV ISTPTY 14:20 - 20:05
TK 904 29NOV PTYIST 22:00 - 18:40 + 1
TK1029 30NOV ISTSOF 20:30 - 20:45
 
Допълнителна информация:
Минимален брой участници – 12
 
Необходими документи:
Международен паспорт валиден минимум 6 месеца след датата на завръщане
Няма изискване за задължително ваксиниране Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение, преведено и легализирано на английски език

Условия за плащане:
- Пакетните цени са обвързани с набиране на минимален брой участници;
- Програмата може да се предложи и за индивидуални туристи с дата на заминаване по избор;
- Плащане на депозит в размер на 2000 лв. Доплащането се извършва до 45 дни преди датата на заминаване.
- Плащането се осъществява в брой или по банков път.
 
Условия за анулация:
До 61 дни преди пътуването - такса в размер на 250 лв. на човек
От 60 до 45 дни преди пътуването – неустойка в размер на депозита;
От 44 дни преди пътуването – неустойка в размер на 100% от пакетната цена;
 
Други:
- Туроператорът не носи отговорност за променено от авиопревозвача полетно разписание;
- Цените на организираните екскурзии са пакетни и са изчислени при валутен курс: 1,81 лв. за щатски долар към 19. 01. 2024 г. При промяна на същия с повече от 5 % в периода до началото на туристическото пътуване, туроператорът си запазва правото да прекалкулира основната пакетна цена, съобразно промяната на валутния курс.
- Програмата като цяло не е подходяща за лица с увреждания или двигателни проблеми.
 
Полезна информация за Коста Рика:
Страната допуска пътуващи от България без виза до 90 дни. Съветваме Ви да следите за поставянето на печат при влизане в страната от миграционните власти. Липсата на печат води до налагане на административни глоби. Ваксини – няма специални изисквания за ваксини, препоръчително е да имате основни ваксини за хепатит А и В, както и за бяс и тетанус, преди да пристигнете в страната. Вода - Чешмяната вода в Коста Рика е напълно годна за пиене. Мобилни услуги - Роуминга в Коста Рика от България е доста скъп. Можете също да закупите предплатена SIM карта в Коста Рика. Намерете SIM карти в магазините на Kolbi (национална телекомуникационна компания) на летището или във всеки магазин на телефонна компания като Claro и Movistar. -Пари и валута – Колонът (¢) е валутата на Коста Рика. Американски долари и кредитни карти са широко приети в страната. Обменяйте пари в банки и оторизирани обменни агенции. Банковите транзакции изискват валиден паспорт (не копие или снимка). Разглеждане и обиколки - Винаги се грижете за всичките си вещи и ценности, дори когато пътувате с автобус. Носете раницата си пред вас. Избягвайте непоисканата помощ от непознати. Избягвайте ходенето на изолирани места вечер и места без осветление. Хранене-най-основното ядене за местните е обяда. Кухнята е доста обширна и включва национални и международни ястия. В ресторанти и хотели данъкът добавена стойност е 13% и 10% бакшиш са включени в крайната цена; Въпреки това, ако сте повече от доволни от услугата и искате да оставите бакшиш, е добре дошъл.
Сигурност - Коста Рика е сравнително безопасна страна. Въпреки това използвайте официални транспортни средства. Избягвайте ходене без придружител или разглеждане на забележителности в изолирани райони, особено през нощта. Не споделяйте подробностите за вашия маршрут в социалните медии или с непознати. Можете да се доверите на полицията, те са там, за да ви помогнат. В случай на спешност или подозрително поведение, обадете се на 911.
Тръгване от:
София
Цената включва:
Самолетни билети София – Истанбул –Панама Сити -Истанбул – София с вкл. 25 кг. чекиран и 7 кг. ръчен багаж Самолетен билет Панама Сити – Сан Хосе -Панама Сити– с вкл. 23 кг. чекиран и 5 кг. ръчен багаж
9 нощувки по програмата, както следва: 2 нощувки в Панама сити в хотел TRYP by Wyndham Panama Centro 4* или подобен 1 нощувка в Сан Хосе в хотел Irazú Hotel & Studios 3* или подобен
2 нощувки в района на вулкан Аренал в хотел Montaña de Fuego Resort & Spa 3* или подобен; 2 нощувки в Монтеверде в хотел Monteverde Country Lodge 3* или подобен; 2 нощувки в Мануел Антонио в хотел San Bada Resort & Spa 4* или подобен Изхранване: 9 закуски, 1 обяд; 4 вечери всички екскурзии и входни такси за посещаваните обекти по програмата
всички трансфери по програмата
Сити тур на Панама сити с посещение на Панамския канал местни водачи и екскурзоводи на английски език
медицинска застраховка с лимит на отговорност 10 000 Евро. водач-преводач от агенцията – при група мин. 12 пътуващи;
Цената не включва:
разходи от личен характер
напитки по време на храненията
всички хранения или услуги, които не са упоменати като включени в програмата
изходна такса при напускане на Коста Рика – 29 USD начовек Сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“. Сключва се срещу риска от отменено или пропуснато пътуване, както и от съкращаване, удължаване или прекъсване на пътуването поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката. доплащане за медицинска застраховка за лица над 65 г. Бакшиши и благодарности към местните гидове и шофьори – 75 долара на човек (събират се на летище София); Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100004470 от 24.04.2023 на „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС” АД.


Подобни оферти
Шри Ланка
11 дни
от 3445 лв.
Почивка в ДУБАЙ и АБУ ДАБИ - 7 дни!
7 дни / 6 нощувки
от 1599 лв.
18 -22 АПРИЛ 2024 в Дубай с FLY DUBAI
5 дни / 4 нощувки
от 1250 лв.
Промоция Дубай с нас
6 дни / 5 нощувки
от 1390 лв.
ИСЛАНДИЯ 2024 - Земя от лава и лед
7 дни / 5 нощувки
от 2089 €