Екзотика

Горна Месопотамия
Маршрут:
Диарбекир – Хасанкейф - Мардин – Шанлъурфа – Гьобеклитепе - връх Немрут – Газиантеп – Антакия

Продължителност:
8 дни / 7 нощувки

Транспорт:
Самолет

Дати на отпътуване:
23.09.2023 г.

Цена от: 2530 лв.
Програма
1-ви ден София - Истанбул - Диарбекир
Среща на летище София за полет до Диарбекир с прикачване в Истанбул. Пристигане на летището в Диарбекир в 15:25ч. Посрещане от представител на фирмата партньор. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

2-ри ден Диарбекир
Закуска.
Диарбекир е град с около 5000 годишна история. Първоначално е носил името Амида или Амед. След като арабското племе Бекр завладява града през 640г. името му е променено на Диарбекир.
По време на обиколката ще разгледаме сирийската православна църква Дева Мария, пъровначално построена като езически храм през 1 век пр.н.е., а сегашната конструкция датира от 3 век; Голямата Джамия в Диарбекир (известна още като Улу джамия), известна като една от най-старите в Анадола, към която има и медресе.
Посещение на Черната крепост на Диарбекир. Наричат я така тъй като за строежа са използвани базалтови камъни, образувани от изригването на вулкан. През 2015г. е вписана в списъка на ЮНЕСКО заедно с градините Хевсел. Ще видим и "мостът с десетте очи", наричан така, тъй като има десет арки, узградени над река Тигър.
Свободно време за самостоятелна разходка из града, където може да опитате местните специалитети, да посетите Археологическия музей или да пазарувате. Вечеря. Нощувка.

3-ти ден Диарбекир – Хасанкейф – Дейрулзафаран - Мардин
Закуска.
Отпътуване за посещение на древното селище Хасанкейф, обявено за природна зашитена зона през 1981г. Въпреки възраженията на местните, градът и ахеологическите обекти бяха наводнени, като част от проекта за язовир тук. В момента част от останките могат да се видят над водата.
На път за Мардин ще посетим християнския манастир Дейрулзафаран, по-известен с името Шафрановия манастир, заради цвета на каъмните, от които е изграден. Изграден е през 493г. и от 1160 до 1932г. е седалище на патриарха на Сирийската правосалвна църква.
Пристигане в Мардин. Града често е смятан за музей на открито поради историческата си архитектура. Пешеходна разходка по старинните каменни улици. В Мардин има няколко църкви, които при възможност ще посетим. Най-важния религиозен храм - Голямата джамия (Улу джами), чието минаре се вижда почти от всяка точка на града.
Свободно време, през което може да опитате локум с нар, местния специалитет - сини захаросани бадеми, черен чай или кафе. По желание може да посетите и музея в града. Вечеря в хотела. Нощувка.

4-ти ден Мардин - Мидият
Закуска.
Отпътуване за Мидият, старата част, на който прилича на Мардин. Града е известени като столицата на сурияните - една от най-старите християнски общности, появила се още в първите години след Христос. Те са много добри бижутери - сребърните им изделия са невероятно красиви, правят и най-хубавото вино там. Разходка в града.
Посещение на манастира Мор Габриел, основан през 397г. от сирийски православни монаси и е второто най-свято място за сурияните след храма в Йерусалим.
Отпътуване за Дара, където ще разгледаме руините на древния град, който е бил важна източноримска крепост, основана от византийския император Анастасий.
Връщане в Мардин и свободно време. Вечеря. Нощувка.

5-ти ден Мардин – Харан - Шанлъурфа
Закуска.
Отпътуване към древния Харан, град на около 5000г. Векове наред той е бил важен асирийски град, известен с храма на Син, бога на Луната. В Библията се казва, че Тара се настанява с фамилията си в Харан, след като напуснал Ур и оттук Авраам след това тръгва за Ханаан. Тук се намират и останките от най-древния ислямски университет. Ще видим и къщичките с конусовиден покрив, на който има дупка, служеща за осветление и като климатична инсталация.
Отпътуване към Шанлъурфа, известен като родното място на пророка Авраам /Ибрахим/. Една от забележителностите тук е езерото с рибите. Според легендата цар Нимрод заповядал да изгорят Авраам на клада, но Бог превърнал кладата в езеро, а въглените в риби и го спасил. Вярващите отдават почит към пророка като хранят рибите. Има поверие, според което ако уловиш от тези риби ще ослепееш.
Посещение на новия Археологически музей.
Свободно време. Вечеря. Нощувка.

6-ти ден Шанлъурфа - Адъяман
Закуска.
Посещение на Гьобекли тепе. най-древният мегалитен археологически обект в света. Възрастта му е поне 12 000 години. През 2018 г. Гьобекли тепе е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
Фотопауза при стената на язовир Ататюрк.
Отпътуване към планината Немрут. През 62 г. пр.н.е. цар Антиох I Теос на Комагена построява на върха на планината гробница-светилище, заобиколена от статуи, високи 9 метра, изобразяващи както самия него, така и божества, въплътени в глава на орел или лъв. През 1987 година планината Немрут е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Отпътуване за Адъяман. Вечеря. Нощувка.

7-ми ден Адъяман – Хелфети - Газиантеп – Антакия
Закуска.
Отпътуване към Хелфети. Наречен е Потъващия град, защото след завършването на язовира Биреджик, голяма част от него остава под вода. Над водата се виждат покриви на къщи и минарета. Друго интересно нещо, което може да видите тук е черната роза, която расте само в тази част на света.
Всъщност това са много тъмно червени рози, които с напредване на времето се превръщат в черни. Поради уникалните си географски особености, черните рози могат да виреят само в Халфети в края на пролетта и началото на лятото, когато хиляди хора идват, за да станат свидетели на красивата гледка.
Отпътуване към Газинтеп, един от големите градове в югоизточна Турция. Наричат Гизантеп царството на шамфъстъка, тъй като климата и почвата тук е много благоприятна за отглеждането му. Поради това тук правят и най-вкусните баклави. Посещение на Музеят на мозайките Зеугма. Свободно време.
Отпътуване към Антакия. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

8-ми ден Антакия – Истанбул - София
Закуска. Кратка разходка из Антакия -каменната църква Свети Петър, „Харонионът от Ада“. Трансфер до летището за полет до София през Истанбул.
Цената включва:
 • Самолетен билет София – Истанбул – Диарбекир и Антакия – Истанбул – София с Turkish Airlines с багаж до 23кг.;
 • Летищни такси;
 • Трансфери летище - хотел – летище;
 • 7 нощувки с включени закуски и вечери в хотели 3* и 4* – 2 нощувки в Диарбекир, 2 нощувки в Мардин, 1 нощувка в Шанлъурфа, 1 нощувка в Адъяман, 1 нощувка в Антакия;
 • Транспорт в Турция с лицензиран автобус;
 • Всички посещения описани в програмата;
 • Лицензиран местен екскурзовод на български език по време на обиколките;
 • Водач от агенцията от България;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро;

Цената не включва:
 • Изхранване, не упоменато в програмата;
 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ с включено COVID-19 покритие;
 • Горивни такси;

Забележка:
 • Необходимият брой туристи за осъществяване на екскурзията е 15 човека.
 • При по-малка група (10-14 души), екскурзията може да се проведе, срещу допълнително доплащане от 160лв.
 • Срок за уведомяване за ненабран брой туристи: 20 дни преди датата на отпътуване

Условия за записване и начин на плащане:
 • Записването се извършва срещу внесено предплащане в размер на 800лв. от цената на организираното пътуване в лева;
 • До 45 дни преди отпътуване: 100% на пълната цена на организираното пътуване в лева;

Необходими документи:
 • Международен паспорт, валиден 6 месеца след датата на връщане.
 • Пътуването е без медицински изисквания за имунизации.

Такси при прекратяване на договора от страна на пътуващия:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на следните такси за прекратяване:
 • До 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
 • От 89 до 60 дни преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети и анулационните срокове за хотелско настаняване);
 • Прекратяване от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване – таксата за прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
 • Прекратяване от 44 до 20 дни преди датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
 • При прекратяване от 19 дни до датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.

Допълнителна информация:
 • При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промяна!
 • Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!
 • Пътуването НЕ е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
 • Туроператорът има възможност, по искане на Потребителя да му предложи сключване на застраховка "Отмяна на пътуване". Застраховката се сключва в деня на извършено първо плащане на направената резервация за организирано пътуване.
 • Застраховките „Помощ при пътуване в чужбина“ и „Отмяна на пътуване“ се сключват със ЗД „Евроинс АД”.
 • Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100004230/20.12.2022 на "ЗД ЕВРОИНС", гр.София, бул. "Христофор Колумб" 43

Хотели по програмата
Хотел в Диарбекир
Истанбул, Турция
от 2530 лв.
Подобни оферти
ИСЛАНДИЯ 2023 - Земя от лава и лед
7 дни / 5 нощувки
от 1777 €
Екскурзия до Сирия и Ливан
8 дни / 7 нощувки
от 3550
Казахстан
9 дни / 8 нощувки
от 4480 лв.
Норвегия и Фиордите
8 дни / 7 нощувки
от 3900 лв.
Юли и Август в Дубай с нас
5 дни / 4 нощувки
от 1290 лв.
Армения и Грузия - Майски празници
10 дни / 9 нощувки
от 3707 лв.
Намибия
12 дни / 9 нощувки
от 7670 лв.
МАЛДИВИ
8 дни / 7 нощувки
от 1299 €
Круиз Норвежки фиорди
9 дни / 8 нощувки
от 3160 лв.
Узбекистан - Перлата на Изтока
9 дни / 8 нощувки
от 3300 лв.
Непал
11 дни / 8 нощувки
от 4395 лв.