Екзотика

Норвегия и Фиордите
Маршрут:
Осло – Гол - водопад Ворингфос - Хардангерфиорд - Берген – Вос - панорамен влак „Фломсбана” - Флом - Согнефьорд - Инвик - глетчер Бриксдал - круиз Гейрангерфиорд - Олесунд - Тролстиген - Хафиел - Лилехамер - Осло

Продължителност:
8 дни / 7 нощувки

Транспорт:
Самолет

Дати на отпътуване:
06.08.2023 г.

Цена от: 3900 лв.
Програма
1-ви ден София - Осло - Гол
Отпътуване от летище в София в 14:35ч. за Варшава. (Продължителност 2ч) Кацане във Варшава в 15:35ч. Трансферно време между двата полета 1ч 15 мин.
Продължение с полет LO 483 за Осло в 16:50ч. (Продължителност 2ч 5 мин).
Пристигане в норвежката столица в 18:55ч. местно време (19:55ч. българско време, разлика 1 час назад) Добре дошли в Норвегия – страната с най-красивите фиорди на земята!
Трансфер и заминаване за Гол, което намира между Осло и Берген, в района на величествената планина Холингскарвет, която се издига на почти 2 хиляди метра надморска височина.
Този модерен ски курорт ежегодно привлича хиляди любители на зимните спортове.
Настаняване в хотел Storefjell Resort Hotel 4+* или подобен.
Хотелът е разположен на Golsfjellet – по средата между Халингдал и Валдрес, един от най-големите хотели на Скандинавия! Нощувка.

2-ри ден Гол - Хардангерфиорд - Берген
След закуска отпътуване за Берген с автобус по туристически маршрут през планината Хардангер - най-големия национален парк на Норвегия. Пътят се спуска през идиличния Хардангерфиорд със спирка до на най-високия водопад в Норвегия – Ворингофоссен (180 м). Продължаваме по маршрута и покрай водопада Стейнсдалфос.
Пристигаме в Берген, който наричат «Вратата към фиордите» Пешеходна обиколка на Берген, включваща квартала с пристанището, крайбрежната Брюген, рибния пазар, крепостта Хакон и др.
Свободно време. По желание изкачване (отиване/ връщане) с лифта Фльойбанен до площадката на върха на планината Фльоен, откъдето се открива великолепен панорамен изглед към Берген и фиордите (120 NOK = около 14 евро на човек. Заплаща се на място.)
Настаняване в хотела Comfort Hotel Bergen 3* или подобен.

3-ти ден Берген – Вос - панорамен влак „Фломсбана” - Флом - Согнефиорд - Инвик
Закуска и отпътуване към курорта Вос. Следва уникално пътуване със панорамния влак „Фломсбана” (Вос-Мюрдал-Флом), който се изкачва по стръмните склонове на фиорда. Железницата Flåm Line в продължение на 20 км се изкачва до надморска височина от 865 м и е истинско инженерно постижение, покоряващо стръмните склонове на фиорда. По време на спускането с железницата ще се насладите на уникалната северна природа едни от най-красивите гледки в Норвегия – водопадите, зелените склонове на фиордите, планинските върхове и най-дългия фиорд на планетата – Зогнефиорд.
Най-интересната спирка на влака е водопадът Кьосфосен – той се стича зигзагообразно в продължение на цели 225 метра, като долната част е с височина 93 метра. Единствения начин човек да види това великолепно творение на природата е да се качи на тази железница.
 • Туристите, които не желаят да пътуват с влака, заминават с автобус до Флом, където се срещат с останалите от групата и продължават заедно.
Екскурзията продължава с круиз на ферибот по Зогнефиорд - най-дългия морски залив на Норвегия (204 км), с разглеждане на прочутата му най-тясна част - Нероуфиорд. По време на плаването ще имате възможност да видите китни селца и водопади. При късмет ще срещнете делфини и тюлени.
По-нататък продължаваме през Лердалският тунел, най–дългия автотунел в света — 24,5 километра, издълбани в твърдата скала! Представете си да влезете в тунела и само след няколко минути над вас ще има планина, висока повече от 1000 метра!
Пристигаме с автобус в селцето Инвик, настаняване в хотел Innvik Fjordhotel 3*. Вечеря и нощувка.

4-ти ден Инвик - глетчер Бриксдал - круиз Гейрангерфиорд – Олесунд
След закуска отпътуваме до националния парк Йостедалсбрин за да направим изключително интересната екскурзия до глетчера Бриксдал, част от най-големия ледник в Европа - Йостедал. Свободно време за пешеходна разходка до високопланинското езеро, което се намира в подножието на глетчера (тук има кафе и сувенирни магазини) или изкачване със специални електромобили -Briksdal Troll car (по желание) до подножието на ледника, където можете да докоснете леда на възраст милиони години.
Преход с автобус до селцето Лоен. След кратъко пътуване следва едночасов круиз с ферибот по величествения Гейрангерфиорд – безспорно един от най-интересните от всички норвежки фиорди. По него са и красивите водопади "Bridal Veil" (Булчински воал) и "Seven sisters" (Седем сестри).
Заминаване за Олесунд по «Пътя на Орлите», в горната част на който се намира панорамна площадка на долината Ейсдален. Преход с ферибот Eisdal - Linge. Кратък път през долината Валдал, настаняване в хотел Scandic Parken Alesund 4* или подобен. Вечеря и нощувка.

5-ти ден Олесунд - Тролстиген - Хафиел
Закуска. Свободно време за разглеждане на Олесунд, който е разположен на седем острова и е един от малкото градове в света построен изцяло в стил арт-нуово - югендстил. Основан през средновековието и изграден изцяло от дърво, градът напълно изгаря през януари 1904 година. Възстановяването на града е било поръчано на млади норвежки архитекти получили своето образование в Германия и завладени от модния по това време „югендстил”. Така за три години на брега на Атлантическия океан израства уникален град с хиляди островърхи покриви и кулички, ярки фасади и причудливи орнаменти. По количество на сгради в стил арт нуово Олесунд стои редом с Барселона. Градът е своеобразен музей под открито небе и предлага възможности за продължителни разходки.
По желание посещение на един от най-големите в Европа океанариуми, в който можете да видите цялото многообразие на обитателите на Северния Атлантик.
Заминаваме за Фаванг по един от най-красивите планински пътища в Норвегия - Trollstigen.
 • В дословен превод означава „път на троловете” и е един от 4-те най-популярни туристически маршрута в страната. По дължината на целия път, който се вие като спирала през планината се стичат красиви водопади и се откриват невероятни гледки. Фотостоп на най-високата точка от пътя, където се намира и най-мощният от всички водопади - Стигфосен.
По пътя спирка в Рингебю за разглеждане на дървената църква от 12 век /отвън/.
Настаняване в хотел Scandic Hafjell Hotel 4*. Вечеря и нощувка.

6-ти ден Хафиел – Лилехамер - Осло
След закуска отпътуване за норвежката столица. По пътя спираме в Лилехамер - малък град и курорт в Норвегия, разположен в провинция Опланд в югозападната част на Норвегия, на 176 км от Осло. Лилехамер придобива световна слава през 1994г., когато тук се провеждат Зимните олимпийски игри. Центърът на града е добре запазен от края на 19 век – там са съсредоточени дървени постройки, от които се открива прекрасна гледка към северната част от езеро Мьоса и река Lågen, обкръжена от планини. На централната улица се намира пешеходна зона с магазини, кафенета и ресторанти, които предлагат местна национална кухня.
Продължаваме за Осло покрай най-голямото езеро в Норвегия – Мьоса.
След обяд пристигаме в града. Настаняване в Clarion Hotel® The Hub 4* или подобен.
Самостоятелно разглеждане на норвежката столица с възможност да посетите Националната галерия, която съдържа творби на Едвард Мунк, Ван Гог, Моне (входът е безплатен) или други интересни музеи.

7-ми ден Осло
След закуска в хотела, автобусна обзорна екскурзия на Осло (3ч). През града минава река Акерселва, по чието крайбрежие е разположена древната крепост и замък Акершус, днес превърната в музей.
Интерес представляват: Кралският дворец; Норвежкият парламент; Университетът, изграден от тъмен гранит; Националният театър, пред входа на който са паметниците на бележитите норвежки драматурзи Хенрих Ибсен и Бернсон; Кметството, където всяка година се връчва Нобеловата награда за мир.
Посещение на най-известния парк в норвежката столица – Фрогнер парк. Паркът е известен най-вече с поместените над 220 скулптори, които са дело на един от най-прочутите творци на Норвегия – Густав Вигеланд. Скулпторите от гранит и бронз оформят ансамбъл, пресъздаващ основни моменти от човешкия живот.
Посещение на музея Фрам, където е разположен едноименният кораб, с който Амундсен достига до бреговете на Антарктида.
След обяд свободно време за самостоятелно разглеждане на града:
 • посещение на Музея на викингите, където са изложени три древни кораба, на които предците на норвежците са плавали около Европа и са пресичали Атлантика. В музея са събрани и много предмети, съпровождащи древните викинги в техните походи: домакински прибори, шейни, лодки и др. (възрастни - 100 NOK, деца от 7-16 г. – 80 NOK, вход свободен за деца до 7 г., пенсионери - 80 NOK, за групи от мин. 10 туристи – 50 NOK);
 • Националният музей на Осло, където се съхраняват прочутия сал Кон Тики и тръстиковата лодка Ра II на световноизвестния учен и пътешественик Тур Хайердал (възрастни – 100 NOK, деца / 6 – 15 г/ – 40 NOK, студенти, пенсионери – 60 NOK, при група /мин. 10 туристи/ - 60 NOK).

8-ми ден Осло - София
Закуска „box breakfast”. Ранен трансфер в 07:00 за летище. Излитане от Осло с полет на полски авиолинии LO 482 в 10:45ч. за Варшава. Кацане във Варшава в 12:45ч. (Транзитно време на летище Варшава е 2ч между двата полета.)
Продължение за София с полет LO 633 в 14:45ч. Кацане в България в 17:40ч.
Цената включва:
 • Самолетeн билет София – Осло – София с авиакомпания LOT с салонен багаж 8 кг + чекиран багаж до 23 кг и включени летищни такси;
 • Комфортен автобус по целия маршрут, включително трансфери летище – хотел – летище;
 • 7 нощувки със закуски на блок маса в хотели 3*/4* в стая категория Standard;
 • 3 вечери на блок маса или меню от 3 блюда по програмата (без включени напитки);
 • Обзорна екскурзия на Осло с посещение на музей Фрам;
 • Пешеходна екскурзия на Берген;
 • Посещение на Гол, Флом, Инвик, Олесунд, Хафиел, Лилехамер;
 • Круиз по Зогнефиорд (3 ден);
 • Круиз по Гейрангерфиорд (4 ден);
 • Транспорт с туристически автобус и фериботи Fodnes - Manheller (3 ден) и Eisdal - Linge (4 ден);
 • Екскурзоводско обслужване с местен гид;
 • Професионален водач/ преводач от България по време на пътуването;
 • Всички магистрални такси по маршрута и платен мост над Хардангерфьорд;
 • Застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:
 • Доплащане за застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица от 70 до 85 г.: 25 лв.
 • Лица на възраст над 85 години се застраховат при завишена застрахователна премия. Цената се изчислява индивидуално при запитване.
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ – сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане и издаване на фактура. Цената се изчислява индивидуално при запитване.
 • Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.

Забележка:
 • Необходимият брой туристи за осъществяване на екскурзията е 25 човека.
 • При по-малка група от 20-24 туристи се доплащат по 300 лв на човек,
 • В случай, че този брой не бъде набран до 30 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.

Условия за записване:
 • Копие от задграничен паспорт, валидни минимум 6 месеца след края на пътуването;
 • Попълнен договор и депозит 100 лв на човек;
 • Втория депозит в размер на 1000 лв до 01.05.2023;
 • Краен срок събиране на групата и пълно плащане: до 20.06.2023

Данни за паспортен и визов режим:
 • Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
 • За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.

Анулационни условия:
В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
 • При анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
 • Ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
 • Ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
 • Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:
 • Цената на самолетен билет с един чекиран багаж до 23 кг, един ръчен багаж до 8 кг и включени летищни такси е 795 лева на човек. Посочената цена е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията. При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача,
се начислява доплащане към общата пакетна цена.
 • Горивна такса – обявява се 21 дни преди полета (ако авиокомпаниите наложат такава).

Допълнителна информация:
 • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
 • Всички екскурзии и допълнителни мероприятия се заявяват предварително в България и се заплащат на място, освен ако не е посочено друго;
 • В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 01.12.2022. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.
 • Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
 • Часово време: по време на пътуването часовото време с разлика 1 час назад от българско време.
 • Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
 • Туроператорът има възможност, по искане на Потребителя да му предложи сключване на застраховка "Отмяна на пътуване". Застраховката се сключва в деня на извършено първо плащане на направената резервация за организирано пътуване.
 • Застраховките Помощ при пътуване в чужбина и Отмяна на пътуване се сключват със ЗД „Евроинс АД”.
 • Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100004230/20.12.2022 на "ЗД ЕВРОИНС", гр.София, бул. "Христофор Колумб" 43.

Хотели по програмата
Хотел в Гол
Осло, Норвегия
от 3900 лв.
Подобни оферти
ИСЛАНДИЯ 2023 - Земя от лава и лед
7 дни / 5 нощувки
от 1777 €
Екскурзия до Сирия и Ливан
8 дни / 7 нощувки
от 3550
Казахстан
9 дни / 8 нощувки
от 4480 лв.
Горна Месопотамия
8 дни / 7 нощувки
от 2530 лв.
Юли и Август в Дубай с нас
5 дни / 4 нощувки
от 1290 лв.
Армения и Грузия - Майски празници
10 дни / 9 нощувки
от 3707 лв.
Намибия
12 дни / 9 нощувки
от 7670 лв.
МАЛДИВИ
8 дни / 7 нощувки
от 1299 €
Круиз Норвежки фиорди
9 дни / 8 нощувки
от 3160 лв.
Узбекистан - Перлата на Изтока
9 дни / 8 нощувки
от 3300 лв.
Непал
11 дни / 8 нощувки
от 4395 лв.