Екзотика

Узбекистан - Перлата на Изтока
Маршрут:
София – Ташкент - Самарканд – Бухара – Хива – Ургенч - София

Продължителност:
9 дни / 8 нощувки

Транспорт:
Самолет

Дати на отпътуване:
15.10.2023 г.

Цена от: 3300 лв.
Програма
1-ви ден 15.10.2023 София – Истанбул - Ташкент
Полет от София в 15:25ч. с Turkish Airlines до Истанбул. Кацане в 16:50ч., продължение за Ташкент в 18:25ч. и кацане в 00:55ч. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел LEADER HOTEL 4* и нощувка.

2-ри ден 16.10.2023 Ташкент
Късна закуска и целодневна туристическа обиколка на Ташкент – един от най-развитите и оживени центрове на Средна Азия. В старата част ще посетим уникалния лабиринт от тесни улички и забележителни исторически паметници като: архитектурния комплекс Хазрет Имам, където се пази най- стария коран в света от VII в., джамията Тиля Шейх, мавзолея Кафал Шаши и медресето Барак Хан, където се намира най-богатата библиотека за източни ръкописи. Днес медресе Абдулкасим е национално училище за художествени занаяти. По време на обзорната екскурзия ще видим още новопостроения Парламент; Ташкентския университет; Двореца на Романови; Театъра за опера и балет и др. Пешеходна разходка на площада на Амир Тимур и площада на Независимостта. Обяд в местен ресторант на града.
Следва посещение на Музея на изкуствата. Връщане в хотела, свободно време. Вечеря и нощувка в хотела.

3-ти ден 17.10.2023 Ташкент – Самарканд
След закуска отпътуване за Самарканд със скоростният влак «AFROSIAB» в 08:00ч. Пристигане в 10:10ч. в Самарканд, основан 700 г. пр н.е. - един от най древните градове на Земята. Повече от две хиляди години градът е бил ключов пункт по Пътя на коприната. Туристическата обиколка започва с посещение на „Регистан” (Пясъчният площад) – световноизвестния комплекс от 3 медресета – Улугбек, Шир Дор, Тили-Кари и джамията с позлатен купол, включен в списък на ЮНЕСКО. Посещение на мавзолея «Гур Емир», гробницата на Амир Тимур - великия пълководец, познат като Тамерлан и мавзолея Рухабад. След почивка за самостоятелен обяд посещение на главната джамия Биби Ханъм XVII в. - най-голямата и най-красивата строена някога в Централната Азия в чест на първата съпруга на Тимур, дъщеря на китайския император. Посещение на архитектурния комплекс Шахи Зинда, така наречения „Град на мъртвите”. Това е комплекс от мавзолеи, датиращи главно от ХІV и ХV в. Изключителните шедьоври от теракота, майолика и филигранни облицовки с плочки са били създадени от персийски и азербайджански майстори и заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Някои от тези най-ранни мавзолеи са били за жените на Тамерлан, за красивата му млада племенница и за неговите сестри. Това, което прави Шахи Зинда прочут е гробницата на Кусам ибн Аббас (Живият цар), братовчед на пророка Мохамед. Следва посещение на театър за историческите костюми «EL MEROSI» за да се насладим на красив спектакъл, пресъздаващ историята, културата и мистиката на Самарканд.
Всяка вечер на площад Регистан започва уникално представление «Звук и светлина», който и ние ще посетим!
Трансфер до хотела, настаняване в DIYORA PALACE 4* или подобен. Вечеря и нощувка.

4-ти ден 18.10.2023 Самарканд
Закуска. Ще видим обсерваторията на Улугбек, първата обсерватория в света - невероятна конструкция от XV в. за изучаване на небесните тела. Научните творби на Улугбек са създадени благодарение на обсерваторията, която той издига в Самарканд. Основният стационарен инструмент е бил гигантски квадрант, поставен вътре в цилиндрична сграда с диаметър 48 м (останките от нея, са открити по време на археологически изследвания). Долната му част (до 11 м) все още е запазена в скален изкоп.
Улугбек, внук на Тимур, през 1437г. създава Зиджи Султани от 994 звезди, считан за един от най-добрите звездни каталози, създавани в древността.
По време на управлението на Улугбек Самарканд се превръща в един от центровете на науката. Улугбек е тимуридски владетел, който е бил добре образован човек, астроном и математик и е конструирал първия глобус. Включено е посещение на историческия музей „Афросиаб“, където са изложени редица експонати, свързани със зароастрийската религия. Посещение на работилница за копринена хартия от 10 век в с. Конигил. Включен обяд в националния дом в Конигил.
Следва дегустация на прочути местни вина във винарната и посещение на фирмения магазин на винения завод Ховренко.
Свободно време за обяд и самостоятелно разглеждане на града и посещение на прочутия източен пазар СИАБ в историческия център, също една от забележителностите на Самарканд, с която трябва да се запознаете.
Вечеря в националния дом «MUBORAK», където ще наблюдаваме мастър клас по приготвяне на специалното национално ястие Пилаф от шеф готвач. Той ще ви разкаже увлекателно и подробно за историята на узбекската кухня. Връщане в хотела и нощувка.

5-ти ден 19.10.2023 Самарканд - Бухара влак «AFROSIAB»
След закуска трансфер до жп гара и отпътуване в 09:50ч. със скоростният влак «AFROSIAB» до Бухара (продължителност 1,30 ч).
Пристигане в Бухара в 11:20ч., един от най-старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на преклонение пред родното място на Бахауддин Накшбанди - създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е в Списъка на ЮНЕСКО.
Трансфер и настаняване в HOTEL ASIA BUKHARA 4*.
Свободно време за обяд в центъра на града.
След обяд започва извънградска екскурзия. Отпътуване с автобус до Ситорай Мохи Хоса - лятната резиденция на последния емир на Бухара, разглеждане на комплекса Бахаутдин Нахшбанди – център на суфизма (XIV – XVI в.) и некрополиса Чор Бакр (XIV – XX в.).
Връщане в хотела, свободно време. Вечеря в ресторанта на хотела, нощувка.

6-ти ден 20.10.2023 Бухара
След закуска започва целодневна туристическа обиколка на "свещената" Бухара, един от най-важните търговски центрове по Пътя на коприната в древността.
Бухара - един от най-старите градове в Централна Азия, с многовековна история, с множество великолепни джамии, медресета и над 140 архитектурни паметника, заради които е вписан в Списъка на ЮНЕСКО през 1993г. и е наречен "град-музей".
Бухара е родното място на основателя на една от най-големите суфистки секти - Бахауддин Накшбанди, което обяснява потока от хиляди последователи на суфизма и до днес. Туристическата обиколка включва "Сърцето на Бухара" - архитектурния комплекс Ляби Хауз XVI-XVII в., Мавзолея на Саманидите ІХ-Х в.; цитаделата Арк - център на държавното управление в Бухара през 4 век; медресе Чор Минор, джамията Калян с 48 метровото минаре - символ на свещената Бухара от 12 век; Мавзолея Чешма Аюб ХІV в. със свещен извор, от който според легендата е пил вода библейския пророк Йов; медресето на Абдулазиз–Хана; и др.
Свободно време за обяд. Продължение на екскурзията - пешеходна разходка в Стария град. Свободно време за самостоятелно разглеждане.
Вечеря в прочутото медресе «Нодир Диван-Беги» с типично узбекска кухня и фолклорна програма. Връщане в хотела. Нощувка.

7-ми ден 21.10.2023 Бухара - Хива
Закуска. Свобдно време до трансфера до жп гарата и отпътуване в 12:20ч. с бърз влак за Хива -
един от най-важните градове в древната историческа област Хорезм, основан преди 2500 години, първият обект в Узбекистан под егидата на ЮНЕСКО.
Хива е единственият град в съвременен Узбекистан, в който е съхранено почти непокътнато средновековното му „сърце“. Всичко е съхранено в оригиналния му вид. Интересно е, че старинния град музей е жив и днес, хората продължават да живеят и да работят в него.
Пристигане в 17:50ч., трансфер до хотела ASIA KHIVA 4*, настаняване, свободно време, вечеря в ресторанта на хотела, нощувка.

8-ми ден 22.10.2023 Хива
След закуска започва пешеходната екскурзия на старата част ще видим заобиколен от високите стени на джамиите, мавзолеите, минаретата и медресетата. Посещение на комплекс Ичан Кала, Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в. и с голямото си разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени. Ще видим минарето Калта Минор – символ на града и единственото минаре, което е покрито изцяло с керамични плочки. Те образуват сложни и разнообразни форми в няколко цвята, като преобладаващи са синьото и зеленото. Главната петъчна джамия Джума с уникалните резбовани колони се намира в старата част на Хива и според арабския географ Мукадаши джамията е построена през 10-ти век. Има общо 213 колони, но е трудно да се намерят две еднакви. Сградата е интересна с това, че няма портал, купол, коридори и двор.
Разходката предвижда разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др. Настаняване в хотел 4*. Свободно време следобед. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

9-ти ден 23.10.2022 Ургенч – Истанбул - София
Закуска. Трансфер за летище и отпътуване в 08:20ч. с полет на Turkish Airlines. Кацане в Истанбул в 10:35ч. Продължение за София в 13:20ч. Кацане в България в 14:35ч.
Цената включва:
 • Самолетен билет София - Ташкент / Ургенч - София с полети на Turkish Airlines с включени летищни такси, един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг.;
 • Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата;
 • 8 нощувки със закуски на блок маса в хотели 4* (2 нощувки в Ташкент, 2 нощувки в Хива, 2 нощувки в Самарканд, 2 нощувки в Бухара);
 • 7 вечери;
 • 1 обяд в националния ресторант в Ташкент;
 • 1 обяд в националния дом в Конигил;
 • Фолклорно шоу «Нодир Диван-Беги» в Бухара;
 • Мастър клас със шеф готвач в националния дом в Самарканд;
 • Билет за бърз влак Бухара – Хива;
 • Билети със скоростните влакове:
 • „AFROSIAB“ Ташкент - Самарканд в първа класа;
 • „AFROSIAB“ Самарканд - Бухара в първа класа.
 • Целодневни екскурзии в Ташкент, Хива, Бухара и Самарканд;
 • Входни такси за всички посещавани обекти;
 • Посещение на винарна на винен завод с малък музей и дегустация на вино в Самарканд;
 • Посещение на спектакъл «EL MEROSI» в Самарканд;
 • Посещение та историческия музей „Афросиаб“ в Самарканд;
 • Посещение на Музея на изкуствата в Ташкент;
 • Посещение на лятната резиденция на последния емир на Бухара;
 • Посещение на работилница за копринена хартия от 10 век в с. Конигил;
 • 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса;
 • Местно екскурзоводско обслужване;
 • Водач/ преводач от България по време на пътуването;
 • Застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:
 • Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 25 лв на човек.
 • Лица на възраст над 85 години се застраховат при завишена застрахователна премия. Цената се изчислява индивидуално при запитване.
 • Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи;
 • Такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори по 3$ на ден на човек, общо 30$ (заплащат се на място);
 • Застраховка «Отмяна на пътуване»: сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане. Цената се изчислява индивидуално и е около 2,5%–4,5% от туристическия пакет. Застраховката «Отмяна на пътуване» покрива разходи, за отмяна, съкращаване, прекъсване или удължаване на пътуването, закъснение на самолетен полет.

Забележка:
 • Необходимият брой туристи за осъществяване на екскурзията е 25 човека.
 • При по-малка група от 20-24 туристи се доплащат по 100 лв на човек
 • При по-малка група от 15-19 туристи се доплащат по 200 лв на човек
 • В случай, че този брой не бъде набран до 40 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.

Условия за записване:
 • Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
 • Попълнен договор и депозит в размер на 100 лв. на човек;
 • Втория депозит в размер на 1000 лв до 01.07.2023;
 • Краен срок събиране на групата и пълно плащане до 20.08.2023

Данни за паспортен и визов режим:
 • За български граждани не се изисква виза при престой с цел туризъм до 30 дни;
 • Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
 • За деца под 18г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето;
 • За посещение на Узбекистан няма задължителни ваксини;

Анулационни условия:
В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
 • При анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др.;
 • Ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
 • Ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
 • Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:
Цената на международните полети на Turkish Airlines с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси е 1200 лева на билет. Посочената цена е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията.
При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.

Допълнителна информация:
 • Цените са изготвени при курс: 1 USD = 1,97 лв (към 01.12.2022) лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.
 • В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 01.12.2022. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.
 • Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
 • Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
 • Туроператорът има възможност, по искане на Потребителя да му предложи сключване на застраховка "Отмяна на пътуване". Застраховката се сключва в деня на извършено първо плащане на направената резервация за организирано пътуване.
 • Застраховките Помощ при пътуване в чужбина и Отмяна на пътуване се сключват със ЗД „Евроинс АД”.
 • Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100004230/20.12.2022 на "ЗД ЕВРОИНС", гр.София, бул. "Христофор Колумб" 43.

Хотели по програмата
Hotel Miran International или подобен
Ташкент, Узбекистан
от 3300 лв.
Подобни оферти
Нова дата за Куба през април
10 дни / 7 нощувки
от 2120 €
Казахстан
9 дни / 8 нощувки
от 4480 лв.
Норвегия и Фиордите
8 дни / 7 нощувки
от 3900 лв.
Горна Месопотамия
8 дни / 7 нощувки
от 2530 лв.
Екскурзия до Сирия и Ливан
8 дни / 7 нощувки
от 3550
ИСЛАНДИЯ 2023 - Земя от лава и лед
7 дни / 5 нощувки
от 1777 €
Дубай Пролет 2023 с 6 нощувки
7 дни / 6 нощувки
от 816 €
Армения и Грузия - Майски празници
10 дни / 9 нощувки
от 3707 лв.
Намибия
12 дни / 9 нощувки
от 7670 лв.
Круиз Норвежки фиорди
9 дни / 8 нощувки
от 3160 лв.
МАЛДИВИ
9 дни / 8 нощувки
от 1199 €
Куба - пури и забавления
10 дни / 8 нощувки
от 3900 лв.
Непал
11 дни / 8 нощувки
от 4395 лв.